Scheerapparaten

Er zijn verschillende soorten scheerapparaten op de markt. Hier een lijst van een aantal A-merken:

  • Aesculap
  • Heiniger
  • Liscop
  • Hauptner

Tip: het is verstandig om één keer een scheerapparaat te kopen van goede kwaliteit, dan meerdere keren een goedkopere versie. Bekijk hier alle topkwaliteit scheerapparaten

Volgorde van scheren

1. Begin aan de linkerkant op het schouderblad, scheer continu tegen de haarrichting in

2. Als het schouderblad klaar is ga door naar de hals. Scheer van onder naar boven richting de oren/kaak. Naast de manenkam doe je vanaf de schoft tot aan de oren, maak een nette rechte lijn. Hou de manen opzij met je andere hand. Wanneer het paard een kruin heeft, hou het apparaat in verschillende richtingen.

3. Vanuit de hals ga je door naar de romp (ribbenkast, rug, buik). Begin bij het achterste deel van de ribben (lies en flank). Het punt waar de haren uit drie richtingen komen moet je als volgt scheren: – Een lijn recht omhoog naar de bovenkant en achterzijde van de rug – Scheer met je rug naar het hoofd van het paard toe. Hou het apparaat in verschillende richtingen om de haren op de juiste manier te verwijderen.

4. Bepaalde de grote van het dekje, als je deze wilt laten staan door middel van wat krijt. Scheer weer een lijn richting de schoft. Laat het scheerapparaat de welving van de achterkant van het schouderblad volgen richting de manenkam.

5. Scheer de achterkant van het dekje in de gewenste lengte. Het dekje werk je af door rondom de haren af te punten.

6. Dan scheer je de overige haren op de ribben weg en ga je naar de buik.

7. Bij de achterhand begin je op hoogte van de broekspier. Met je vrije hand hou je de staart opzij. Scheer nu in de richting van het kruis, werk het gebied rond het kruis netjes af (binnenzijde van de bil).

8. Werk de staartinplant af met een driehoek. Scheer vanaf het begin van de staart inplant richting de wervelkolom. De grote van de driehoek kun je zelf bepalen. Maar hem in eerste instantie niet te klein dan kun je deze altijd nog bijwerken.

9. Dan begin je met de achterbenen. Scheer de buitenzijde van de schenkel en het spronggewricht, laat het scheerapparaat de holtes volgen. Ga door naar de binnenzijde van het been en werk vervolgens de voorzijde van de schenkel en sprong af.

10. Het onderbeen, pak het onderbeen op en trek deze naar voren en naar buiten.

11. Begin aan de voorzijde van de koot. Werk vanaf de kroonrand naar het spronggewricht, scheer het onderbeen helemaal (voor, zij- en achterkant)

12. De huid bij de knie en de lies moet je goed strak houden. Die knie scheer je van buiten naar binnen.

13. De voorbenen blijven op de grond staan en scheer je aan de voor, buiten- en achterkant weg vanaf de knie tot de borst.

14. Het onderbeen kan het beste opgetild worden, eerst naar achteren. Vanaf de hoefballen scheer je door tot de kootholte over de achterzijde van de kogel en het pijpbeen tot aan het haakbeentje. Scheer het been zo veel mogelijk direct rondom. Haal het been naar voren en scheer de voorkant vanaf de kroonrand tot aan de voorknie.

15. De huid bij de elleboog moet goed strak gehouden worden, dit kan doormiddel van het been naar voren te tillen. Dit kan de extra persoon het beste doen.

16. Bij de borst zitten enkele kruinen. Hou het apparaat in verschillende richtingen.

17. Doe de andere kant op dezelfde manier.

Een paard scheren

Zorg ervoor dat je paard of pony schoon is wanneer je begint met scheren. Een schoon paard is makkelijker om te scheren en het is beter voor je apparaat.

Zorg voor een helpende hand, iemand die je paard vast houdt, kalmeert en het gedrag in de gaten houdt.

Kies een rustige plaats uit om je paard te scheren, met voldoende (dag)licht en een stopcontact in de buurt.

Sta tijdens het scheren dicht bij je paard maar blijf veilig. Ga nooit onder of naast je paard zitten (ook niet op je knieën).

Hou tijdens het scheren contact met je paard door middel van je andere hand, hierdoor kun je sneller voelen wanneer je paard wil slaan

Scheer altijd tegen de haargroeirichting van de haren in.

Begin met scheren op de schouder of de kont van het paard.

Houd zelf ook je paard in de gaten, door middel van je extra hand op het lichaam, bewegingen en het ‘orenspel’.

Wanneer het paard gespannen wordt ga dan terug naar de plaats waar het paard wel ontspannen was. Vanuit hier breid je het weer uit net zolang totdat je paard er kalm onder is. Ga iedere keer terug naar de plaats van rust en probeer rustig aan weer een stap verder.

Werk een lichaamsdeel tegelijk af en werk niet met te lange halen. Dit kan irriteren voor het paard.

Trek huidplooien strak

Er zijn verschillende hulpmiddelen als het paard niet wil kalmeren zoals verdoving door de dierenarts, praam of verschillende pasta’s/gels die zo te koop zijn of watten in de oren

16. Zorg voor stevige schoenen

17. Leg de juiste paardendekens van te voren neer zodat het paard geen kou vat

Bron: bokt